Python for Data Science Week – 0

1) Statistics and Probability is the title of a book. If each letter was carved into a block and dropped into a bag, what are the chances a person would draw either the letter A or I from the bag?

Ans – 7 / 24

3 / 24

1 / 6

1 / 4

2) A manufacturing company is set up in two different locations. If the number of employees in one location are 663, and the average monthly salary for their employees is $13454, and the number of employees in the other location are 504, and the average monthly salary for their employees is $17591. Find the combined arithmetic mean of the monthly salary?

$15804.33

$15522.5

Ans – $15240.67

None of these

3) Given 2 samples, Sample 1 = [13.3, 2.4, 10, 13.3, 11] and Sample 2 = [8.5, 7.1, 12.6, 11.5, 10.3]. Find the sample which has a relatively greater spread of values from the mean?

Ans – Sample 1

Sample 2

Both the samples are equally spread

None of these

4) Given below is tabular data on a test conducted recently to detect a new mutant of the coronavirus.Find the number of people who have not actually contracted the virus yet have been tested positive?

138

227

284

Ans – 173

5) Given a pie chart that indicates the expenditure of a manufacturing organization towards various activities, what is the ratio of expenditure for the R & D department to the Marketing department?

1 : 1.54

1 : 0.65

Ans – 1 : 0.44

None of these

6) Ben is the customer relation manager at a hotel. Recently, Ben has been receiving customer feedback saying that the customers had to wait too long to be served by a customer service representative. Ben decides to note down the customer’s waiting time in minutes. What kind of graph would be appropriate to check the frequency distributions of customers’ waiting time?

Line plot

Bar plot

Ans- Histogram

Scatter plot

7) 3 natural numbers are chosen at random. What is the probability that their product yields an odd number?

Ans – 1 / 8

1 / 6

2 / 3

1 / 2

8) The mean of the first n natural numbers is

n!

(n / 2) + 1

Ans – (n + 1) / 2

n2

9) 128 players are participating in a knockout tournament. How many games are required to decide the winner?

Note: In a knockout tournament, whenever two people play, the loser is eliminated and the winner advances to the next round.

124

Ans – 127

64

130

10) Given [x1,x2,x3,…,xn] are the possible values of a random variable X, and p1,p2,p3,…,pn be the corresponding probabilities to each value of the random variable. The mean is computed by the formula

Σni =1 Ρί

Ans- Σni=1 Pixi

Eni=1 Xi/n

None of these

 

Please click here for the Assignment for Week 1 – 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2022 itfreesource.com